Image

Mindfulness


‘Mindfulness is een evenwichtige benadering van negatieve emoties, waarbij je gevoelens niet onderdrukt, maar ook niet overdrijft. Aan de ene kant moet je pijn niet negeren, want dan kun je er geen compassie mee hebben. Aan de andere kant moet je je ook weer niet identificeren met je gedachten en gevoelens, want dan kun je worden opgeslokt en meegesleurd door negativiteit’
Kristin Neff (docent psychologie en auteur van 'Zelfcompassie')
We kunnen onze problemen alleen achter ons laten door ze onder ogen te zien.
 
Mindfulness maakt gebruik van ons vermogen om bewust aanwezig te zijn in het hier en nu zonder te oordelen. Met mindfulness-meditatie en oefeningen leer je op een flexibele manier je aandacht te richten op dat wat zich van moment tot moment aan je voordoet aan gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Je leert je innerlijke ervaringen tegemoet te treden vanuit een open en accepterende houding. Wanneer je opmerkzaam bent tegenover de dingen die gebeuren, hoe jou dat raakt en hoe jij hierop reageert, wordt het mogelijk je automatische reactiepatronen te doorbreken. Je leert met andere woorden zorgvuldig om te gaan met lastige gevoelens en gedachten, ze toe te laten zonder erin te verdwijnen. Daarmee blijf je zelf de koers van je leven bepalen.
 
Mindfulnessbeoefening is een effectieve manier om je veerkracht te versterken en balans te vinden in een moeilijke periode. Daarnaast kan het je helpen bij persoonlijke groei en het vinden van betekenis in je leven. Meer specifiek wordt mindfulness toegepast om een depressie te voorkomen en stressklachten te verminderen.