Image

Rouw & verlies


Iedereen heeft gedurende zijn leven te maken met verschillende verlieservaringen. Ook al weet je dat verlies bij het leven hoort, toch word je er vaak onverwacht mee geconfronteerd. Een groot verlies kan als het ware de bodem onder je voeten vandaan slaan.
Het kan gaan om verlies van een dierbare, maar ook om verlies van gezondheid, werk of van een levensverwachting die niet in vervulling kan gaan. Nadat je afscheid moet nemen van iets wat jou erg dierbaar is, volgt een periode van rouw. Rouw gaat vaak met heftige emoties gepaard. Ook kan het zijn dat je juist helemaal niets voelt en je stemming eerder mat en afgevlakt is. Of dat je in plaats van de natuurlijke emoties die met een rouwproces gepaard gaan vastloopt in schuld, angst, somberheid of wrok.
 
Rouw is steeds uniek. Het effect van verschillende verliezen is ook telkens anders. Daarom stem ik me als therapeut steeds zorgvuldig af op jou als persoon. Wat heb jij op dit moment nodig om weer verder te komen? Rouw vraagt om veerkracht en moed om door de pijn heen te gaan, maar hoe doe je dat? Steun kan daarbij erg waardevol zijn. Zeker wanneer die ondersteuning recht doet aan jouw unieke rouwproces. Begrijpen wat rouw is en hoe je ermee om kunt gaan is enorm belangrijk voor een goed herstel. Daarmee wordt veel lijden voorkomen is mijn ervaring. Je kunt dan door de pijn van het verlies heen groeien waardoor het leven weer een nieuwe betekenis krijgt.
 
‘Ik wens niet mijn leven te bouwen rondom jou, maar ik wens jou op te nemen in het gebouw van mijn eigen leven’.
Manu Keirse