Skip to main content
mindfulness

Mindfulness

Met mindfulness trainen we onze aandacht. We stappen uit de maalstroom van gedachten en gevoelens en merken ze op zonder ons ermee te vereenzelvigen. We leren de focus van de aandacht te richten op verschillende aspecten van de ervaring in het hier en nu. Dit maakt het mogelijk te genieten van het moment en mogelijkheden tot groei en verandering op te merken. We kunnen namelijk pas veranderingen in ons leven aanbrengen als we weten waar we ons bevinden.

Met mindfulness lastige gewoontepatronen doorbreken

Volledig deelnemen aan het leven

Mindfulness is het beoefenen van aanwezigheid in het hier en nu. Met mindfulness trainen we onze aandachtspier, door dingen op te merken. Binnen onszelf merken we gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties op, zonder ons ermee te identificeren. Ook gebruiken we onze zintuigen om gewaar te worden wat er buiten ons gebeurt.

Met mindfulness stel je je vanuit een accepterende houding open voor je ervaring van dit moment.

Normaal gesproken neemt ons hoofd ons mee naar verleden en toekomst. Daarmee mis je een werkelijke connectie met wat het leven hier en nu te bieden heeft, waardoor je kansen misloopt. Omdat je er maar half bij bent, verlies je het contact met de mensen en de wereld om je heen. Je raakt als het ware afgesneden van je ervaring en je kunt niet volledig deelnemen aan wat je doet. Hoewel je bij het beoefenen van mindfulness ieder streven loslaat kan paradoxaal genoeg deze training in focus en concentratie je helpen om tot betere resultaten te komen. Talenten gebruiken om dingen te realiseren en daar daadwerkelijk van te genieten vraagt om een aandachtig aanwezig zijn. Pas wanneer je werkelijk in contact bent met jezelf en je omgeving beschik je over de informatie die je nodig hebt om bewuste keuzes te maken; je handelen zorgvuldig af te stemmen op wat de situatie van je vraagt.

Bouwen aan een observerend zelf om vrij te kunnen kiezen

Met mindfulness bouwen we aan het observerende zelf. Dit is een onveranderlijk en vrij perspectief van waaruit we alles kunnen opmerken, zowel binnen onszelf (gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties, beelden, herinneringen, impulsen, enz.) als buiten onszelf (alles wat we met onze zintuigen gewaarworden). Het observerende zelf wordt niet aangetast door wat we opmerken. Het is als een veilige plek van waaruit we de levensstroom kunnen waarnemen. Je leert jezelf zien als een soort ruimte waar het leven doorheen stroomt. Vanuit deze positie verdringen we onze gedachten en gevoelens niet, maar we raken er evenmin in gevangen. We zien ze simpelweg komen en gaan. Vanuit dit bewustzijn wordt het makkelijker het grote geheel te blijven zien en keuzes te maken die in overeenstemming zijn met wat jij belangrijk vindt op dit moment. Door lastige gedachten en gevoelens vanuit een open houding toe te laten zonder erin te verdwijnen, wordt het mogelijk automatische reactiepatronen te doorbreken. Je hebt gedachten en gevoelens, je bent ze niet. Ook mét die gedachten en gevoelens kun je de koers van jouw leven blijven bepalen.

Korte trauma-sensitieve oefeningen

Je kunt mindfulness beoefenen met behulp van kortere of langere mindfulnessmeditaties en andere oefeningen. Aangezien lange oefeningen niet voor iedereen geschikt zijn en het zeker voor mensen met een traumaverleden nogal overweldigend kan zijn om gedurende lange tijd de blik naar binnen te richten, werk ik veelal met korte trauma-sensitieve oefeningen.

Mindfulnessbeoefening is een effectieve manier om je veerkracht te versterken en balans te vinden in een moeilijke periode. Daarnaast kan het je helpen bij persoonlijke groei en het vinden van betekenis in je leven. Meer specifiek wordt mindfulness toegepast om een depressie te voorkomen en stressklachten te verminderen. Ook al is ontspanning uitdrukkelijk niet het doel van mindfulness, toch draagt een opmerkzame geest vaak bij aan een zekere kalmte.